Fölmönstring & Registrering

Så här går en fölmönstring, en s k
”Folenschau”till:

Stoets pass måste medtagas. Visningen sker normalt på en oval på gräs eller ridunderlag. Fölen visas ett och ett. Stoet visas vid hand med fölet fritt vid sidan. Ston som ska registreras in i huvudstamboken H eller stamboken S visas också för hand. Fölet ska visas upp exteriört, sedan i skritt och sedan i trav.

Modern ska hela tiden gå vid hand även i trav och fölet ska helst inte galoppera. Det är viktigt att fölet visar upp traven på ett ändamålsenligt sätt. På slutet ställs fölet och stoet upp igen. Fölet får ett muntligt utlåtande.

De bästa fölen väljs ut och får gå på en ring. Därpå väljs det bästa fölet ut och rankas från plats ett till plats fem. Föl nummer ett blir ”Best in Ring”.

Registrering & Pass

Då det är nya regler för detta sedan 2021 är det följande steg som gäller för registrering av Hannoveraner & Rheinländerföl

  1. Fölen skall id märkas med chip som ska vara godkänt av Jordbruksverket, det görs av en kontrollant som är godkänd av Svenska Hästavelsförbundet.
  2. Hannoveranerförbundets kontrollant gör konturdiagrammet på Hannoveranerföreningens fölshow eller vid hembesök. (Detta kan även göras av Svensk kontrollant om man ej kan närvara 27 el 28 aug när nämnden är här, dokument behöver skickas från Tyskland innan) 
  3. Hannoveranerförbundet utfärdar passet, detta skickas sedan hem till ägaren av fölet.
  4. Ägaren kontaktar och sänder passet till godkänd registerförande förening i Sverige för tilläggsregistrering.
  • SWB (950 kr)
  • Svenska Hästavelsförbundet (650 kr/ 800 kr)

Formulär för anmälan Folenschau/ Fölregistrering (PDF):
http://hannoveranerklubben.se/wp-content/uploads/2022/07/proppfol-2022edit.pdf