Prämienstute

Premie-sto
”Hannoveraner Prämienstute”

De bästa stona på en stotest (”Stutenschau”) kan få utmärkelsen Premie-sto (”Prämienstute”). Syftet med utmärkelsen är att stimulera de allra bästa stona till avel. Endast på en Stutenschau kan en Prämie tilldelas.

Kraven för att ett sto ska utnämnas till Prämienstute är att hon är 3 – 5 år men inte äldre än 5 år. Stoet får heller inte vara struppipare. Stoet måste ha genomfört ett godkänt stotest (Stutenprüfung) före Stutenschau med lägst följande betyg nedan:

 

Lägst betyg Gångarter Ridbarhet Löshoppning
Dubbeltalang 7.0 7.0 7.0
Dressyrtalang genomsnitt gång och

ridbarhet: 7.25

5.0
Hopptalang 6.0 genomsnitt ridbarhet

och hopp: 7.25

Regler för inregistrering av ston och föl i Hannoveranerstostamboken

1. Hingsten = pappan måste vara godkänd för tyska Hannoveranerförbundet som godkänd Hannoveranerhingst.

2. Stoet = mamman måste vara inregistrerad i Hannoveranska stostamboken. Även ston med annat pass eller stamtavla dvs de som inte har någon Hannoveranerstam (typ SWB, Holsteiner, Oldenburger eller Westfalen) måste först visas och registreras in i stostamboken. Stoet måste först skrivas in i Hannoveranerstamboken, fölet kan då bli Hannoveranare.

3. Om stoet är svenskregistrerat eller registrerat i annat förbund och 100% inte har något Hannoveranerblod i sig och faderhingsten inte har något Hannoveranerblod i sig men ändå är godkänd för Hannoveranerförbundet. Fölet kan ändå få ett Hannoveranskt pass om stoet = mamman registreras in i Hannoveranerstostamboken.

4. Om stoet är i från ett annat förbund och inte har en hannoveranerstam och hingsten är godkänd hingst i Hannover utan Hannoveranerstam, kan fölet ändå registreras in som Hannoveranare. I detta fall måste stoet först vara inregistrerat i Hannoveranerstostamboken.

5. Om stoet är Hannoveranare och betäcks med en för Hannoveranerförbundet inte godkänd hingst, kan fölet inte bli Hannoveranare oavsett hur mycket hannoveranerstam som finns i stoet och i hingsten.